O bryndzi

Pridané: 10.11.2017 12:38:39

10 November 2017

Liptovská bryndza dnes repce, robí vraj haluškám čepce. A hoci belostné, krásne, nik o nej nepíše básne...

O bryndzi

Staršie generácie si určite budú pamätať a mladým pripomenieme obľúbenú detskú televíznu reláciu plnú pesničiek -Zlatá brána a z nej pesničku o Liptovskej bryndzi – kde nám nedá nespomenúť si na slová .... Liptovská bryndza dnes repce, robí vraj haluškám čepce. A hoci belostné, krásne, nik o nej nepíše básne...

Dnes si už bryndza určite nemôže sťažovať, že by sme o nej nebásnili.

U nás básnime spolu s Vami po celý rok s pravou 100% ovčou bryndzou vyrábanú v Mliekarni Horné Sŕnie, ,,letnou,, bryndzou počas jari, leta a jesene zo Syrmixu zo Zázrivej a z Daniely z Liptova ale aj ,,zimnou,, bryndzou zo Syrmixu zo Zázrivej.

Pozbierali sme niekoľko zaujímavostí o tomto slovenskom, bielom zlate a dávame Vám ich do pozornosti.

Podľa dostupných písomných záznamov Ján Vagač zriadil prvú živnostenskú bryndziareň v Detve už v roku 1787.
Bryndza je slovenský unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Je to náš jediný mliečny výrobok, ktorý sa vyrába priamo zo surového mlieka. Od 18. júla 2008 je bryndza zapísaná do registra chránených zemepisných označení Európskej únie.

Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia ,,priateľské“ baktérie mliečneho kvasenia, takzvané probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie ospevujú vedci i lekári. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Probiotický jogurt či nápoj obsahuje maximálne jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií.

Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak. Všetky tieto vlastnosti a účinky má len tradičná bryndza vyrobená zo surového, nepasterizovaného mlieka.

Bryndza je okrem spektra užitočných mikroorganizmov výdatným zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, vitamínov B-komplexu, konjugovanej kyseliny linolovej a podobne. Po konzumácii bryndze klesá aj hladina cukru v krvi a znižuje sa hodnota krvného tlaku.

Klinické výskumy bryndze poukázali na to, že v niektorých oblastiach Slovenska je botanický porast tak priaznivý, že Slovenské ovčie mlieko obsahuje až trikrát viac zloženej kyseliny linolovej (CLA) v porovnaní so Švajčiarskom. CLA je prírodná nenasýtená mastná kyselina, ktorá sa vyskytuje v mäse a mliečnych výrobkoch v maličkých množstvách. V organizme preukázateľne buduje svalovú hmotu, redukuje telesný tuk a podporuje imunitný systém.

Doprajte si teda tú pravú bryndzu, z našich salašov a farmičiek pretože :

JE SILNÝM PROBIOTIKOM
Žiadna iná potravina vám tak nenapraví prirodzenú črevnú mikroflóru ako čerstvá bryndza. Vďaka tomu sa vyrieši mnoho problémov s trávením a pomáha vyriešiť i hnačkové stavy po užívaní antibiotík. Aby ste však mohli plnohodnotne využiť jej účinky, potrebujete ju konzumovať surovú. Urobte preto deťom fajnú nátierku a keby si náhodou nevedeli zvyknúť na jej svojskú chuť, zmiešajte ju s taveným syrom, aby sa trošku prekryla.

CHRÁNI PRED RAKOVINOU
Môžu za to dobré baktérie, ktoré bryndza obsahuje. Vďaka tomu sa stáva aj úspešný prostriedkom prevencie. Chráni najmä pred onkologickými ochoreniami tráviaceho systému. Taktiež však pomáha nadobudnúť lepšiu imunitu a brániť sa tak aj pred inými ochoreniami. Opäť platí pravidlo, že by ste v tomto prípade mali konzumovať radšej surovú čerstvú bryndzu.

ČISTÍ KRV
Ďalšou z veľkých výhod je, že bryndza zároveň čistí aj krv. Ak máte problémy s cholesterolom, po jej pravidelnej konzumácii sa vám zníži jeho hladina. Taktiež koriguje inzulín v tele. Používa sa aj ako prírodné liečivo pri cukrovke. Môžete zjesť každé ráno po jednej lyžičke, aby ste sa počas celého dňa cítili lepšie a mali ste cukor v poriadku.

JE VYNIKAJÚCA NA KOSTI
Vďaka konzumácii tejto potraviny sa zlepší aj spracovanie vápnika a iných minerálnych látok. Z viacerých smerov tak dobre pôsobí na kvalitu kostí. Z toho hľadiska by ju mali konzumovať najmä deti, ktoré sú ešte vo vývoji. Bryndza im môže uľaviť aj od náhlych bolestí, ktoré sú spôsobené rýchlym rastom. Rovnako dôležitá je však aj pre dospelých. Pôsobí ako prevencia pred osteoporózou, takže by mala byť pravidelnou súčasťou vášho jedálnička i vo vyššom veku.

CHRÁNI PRED PROBLÉMAMI SO SRDCOM
Deťom tak môžete dať veľmi dobrý základ do života. Bryndza ich totiž aj v budúcnosti ochráni pred kardiovaskulárnymi problémami. Posilňuje činnosť srdca a dobre vplýva aj na žily. Tie budú silnejšie a nebude hroziť ani vznik kŕčových žíl. Taktiež chráni pred mozgovou príhodou.

AJ PRÍRODNÉ ANTIBIOTIKUM
Mali by ste ju konzumovať vo zvýšenej miere aj počas chrípkových období. Kvôli vysokému obsahu vitamínov je taktiež vhodné zjesť väčšie množstvo na začiatku nachladnutia. Pomáha vám takto rýchlejšie sa z neho dostať a zároveň nebude prebiehať v tak intenzívnej forme. V istej miere chráni organizmus aj pred hepatitídou

ZLEPŠUJE IMUNITU PRI ALERGIÁCH
Na májovú bryndzu by ste sa mali zamerať aj v prípade, že máte doma alergika. Tá totiž pomáha nadobudnúť lepšiu imunitu a všetky problémové alergény budú potom na neho prikrátke. Ak nie je alergia silná a bryndzu bude jesť často, všetky príznaky môže takto znížiť na minimum. Telo si zároveň vyrába aj obranné látky, ktoré pomáhajú lepšie vzdorovať vonkajším vplyvom.

VHODNÁ NA ZÁPALY
Bryndza je vhodná aj pri rôznych zápalových ochoreniach v tele. Pomáha nám zbaviť sa tak všetkých škodlivých látok a očisťuje hĺbkovo aj náš organizmus. Môžete ju užívať i v prípade, že máte nejaký zápalový problém na pokožke. Bryndza naň dokáže pôsobiť aj vnútorne a úplne ho vyriešiť. Pôsobí aj pri dlhodobých alebo opakovaných komplikáciách.

ZNIŽUJE KRVNÝ TLAK
Počas jedného testovania sa vedci zamerali aj na pôsobenie bryndze na krvný tlak. Skupina ľudí, ktorá ju jedla pravidelne počas dvoch mesiacov, mala výrazne zníženú jeho hodnotu. Dokonca u tých, ktorý ho nemali priveľmi vysoký, sa ich stav zlepšil natoľko, že nemuseli ani užívať lieky.

VHODNÁ AJ PRI ALERGII NA MLIEKO
Dobrou správou je i fakt, že bryndzu môžu jesť aj deti alergické na mlieko. Počas jej spracovania totiž dochádza k úbytku problematickej laktózy a pre žalúdok je tak ľahšie stráviteľná. Odporúča sa tak aj ako náhradný zdroj príjmu vápnika, ktorý je v ich veku tak dôležitý. V niektorých prípadoch je vhodnejšie, ak je bryndza tepelne spracovaná. V tom prípade však majte na pamäti, že prichádzate o časť účinných látok.

Podľa spôsobu spracovania poznáme 

- Tradičnú salašnícku bryndzu. Je vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka. Je to skutočná probiotická bomba, ktorá v jednom grame obsahuje viac ako miliardu vyše dvadsiatich druhov mliečnych baktérií. Predáva sa označená ako slovenská alebo liptovská bryndza, často aj s prívlastkom pravá, tradičná, salašnícka, ovčia či domáca. Vyrábať sa môže len na Slovensku a len z tepelne neupravovaného ovčieho mlieka. 

Bryndza vyrobená z pasterizovaného mlieka obsahuje jeden alebo niekoľko málo druhov mliečnych baktérií, ktoré sa pridávajú až do tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka. 

Termizovaná bryndza je doslova mŕtvy produkt bez probiotických vlastností. Neobsahuje živé mliečne baktérie ani ostatné mikroorganizmy.

Podľa ročného obdobia poznáme 

- Zimnú bryndzu, ktorá sa vyrába z nasoleného ovčieho syra a kravského syra. Podľa potravinového kódexu by však každá bryndza mala obsahovať minimálne 50 percent ovčieho syra. 

Letná bryndza je bryndza z ovčieho syra v sezóne, keď sa ovce pasú na lúkach a sú dojené. Prvá takáto lahodná bryndza sa obyčajne objavuje v máji, preto dostala prívlastok ,,májová“.

Sú však výrobcovia – tradiční, naši, slovenskí, ktorí vyrábajú 100% ovčiu bryndzu po celý rok

 

RADA NA ZÁVER  

Správna tradičná bryndza nie je úplne jemná a hladká ako maslo. Obsahuje drobné zrniečka ovčieho syra. Práve táto zrnitosť je typickou vlastnosťou a zvláštnosťou bryndze.

Prihlásenie